Tandbryggor vid förlorad tand

Vad är en tandbrygga?

Få händelser har större inverkan på tandhälsan och en persons utseende än förlusten av en tand. Om en eller flera tänder saknas kan de återstående tänderna glida ur sitt läge, vilket kan leda till en förändring av bettet, karies och tandköttssjukdom samt förlust av ytterligare tänder.

En tandbrygga (även kallad tandbro) är en permanent ersättning för en eller flera tappade tänder. Tandbryggan kan tillverkas i olika material och består av tandkronor för de tänder som används för att förankra bryggan på vardera sidan och en eller flera konstgjorda tänder mellan dem. Resultatet blir vanligtvis väldigt fint och ser naturligt ut.

Ska man ersätta en eller flera tappade eller utdragna tänder med en brygga så krävs det att det finns en del friska tänder kvar i munnen, annars går det inte att fästa bryggan. Luckan mellan de tänder som finns kvar får inte heller vara för stor, då finns risken att bryggan inte kommer att hålla.

Så här går det till

Vi undersöker tänderna och tandköttet för att utvärdera om tandbrygga är rätt lösning för dig. Efter det utvärderingen är gjord så förbereder vi tänderna som tandbryggan ska fästas vid. Ett avtryck av det aktuella området i munnen görs och i samarbete med en tandtekniker görs en analys av tändernas färg, för ett helt naturligt resultat och utseende. Det tar tid att få den nya, permanenta tandbryggan på plats. Under tiden kommer du att få en temporär tandbrygga som är tillverkad från samma avtryck från din mun.

Efter några veckor är bryggan färdig och klar att sättas in. Efter justering och inpassning så cementeras den fast på de intilliggande tänderna, stödtänderna. Tandbryggan sätts in som en permanent lösning och som regel uppstår inga problem i efterhand. Men ibland kan en tandbrygga lossna och då bör du kontakta din tandläkare omedelbart.

Skötsel och råd

Hur länge håller en tandbrygga? Om du håller en god munhygien och går till tandläkaren regelbundet kan en brygga hålla i cirka 10 år. Men i många fall betydligt längre än så.

Tandbryggan rengörs noggrant, två gånger per dag precis som dina vanliga tänder med tandborste och mellanrumsrengöring. En mellanrumsborste, även kallad interdentalborste, är ett bra alternativ och kommer i många olika material och storlekar. Fråga oss gärna om råd innan du köper en. Dessutom rekommenderar vi att du besöker din tandläkare två gånger per år för undersökning av din tandbrygga.

Vi erbjuder följande tjänster