Estetisk tandvård har många former

Vill du fixa tänderna?

Tänder påverkas av din livsstil men även om du inte röker eller dricker många koppar kaffe per dag så kan du räkna med att mat och dryck med tiden ger ett leende som inte längre är så bländande vitt. Tillsammans med lagningar, tänder som fattas och sprickor så kan dina tänder bli ett känsligt ämne. Du kan göra något åt detta och få snyggare tänder med hjälp av estetisk tandvård. Estetisk tandvård innebär olika metoder och behandlingar för att snygga till och ge friska tänder.

Om du känner dig missnöjd med ditt leende så kan en smile makeover ändra på det. Det kan gälla exempelvis tändernas färg eller form. Det kan även vara aktuellt om tänderna är placerade med långt mellanrum eller glipor som du önskar minska. För en total makeover av ditt leende så används skalfasader eller kronor av porslin.
 
Estetisk tandvård - Smile makeover överkäke och underkäke Estetisk tandvård - Smile makeover Smile makeover över och underkäke

Kontakta oss om du märker att någon av dina tänder är skadade. Det kan vara att tanden har ändrat färg, är lös eller har en fraktur så en bit av tanden har lossnat. Man kan då bygga upp tänderna med hjälp av fasader för ett fint leende.

Uppbyggnad av skadade tänder med kronor Estetisk tandvård - Skadade framtänder

Det som de allra flesta funderar på är hur man kan få vita tänder igen. Kaffe, vin och annat som dina tänder kommer i kontakt med regelbundet ger med tiden en gul ton som inte känns så fräsch och snygg. En estetisk tandläkare kan hjälpa dig med en blekning av tänderna som ger ett jämnt och snyggt resultat. Blekning hos en tandläkare har den fördelen att de är individuellt anpassade till dina tänder så att ingen yta missas. Dessutom kan du ganska precis nå den färg du vill ha och detta betyder inte alltid en perfekt vit ton. Man måste ju inte gå från mörkbrun nyans till A1 vit för att leendet ska bli attraktivt igen. Tillsammans med en estetisk tandläkare ser du på möjliga nyanser av vitt för dina tänder och väljer det som känns rätt och naturligt för dig.

Estetisk tandvård - Fasad på framtand med blekning

Skalfasader är lövtunna porslinsskikt som lösnaglar ungefär som täcker hela ytan på framsidan av tanden. Tänderna ser vackrare och friskare och de missfärgas inte så lätt av t.ex. rödvin, kaffe. När det inte räcker med blekning, kan skadade och missfärgade tänder täckas med skalfasader eller skalkronor. Behandlingen går till så att tandens utsida slipas ner en aning, och sedan görs en avgjutning som en tandtekniker använder för att göra en täckande fasad i exempelvis porslin. Tänder som är mer skadade gör man skalkronor på enligt samma princip. Det är tunna porslinsskal som cementeras fast på tandens framsida.

Att sakna en tand kan vara anledning till obehag då man inte känner sig bekväm med att prata eller le. Då en tand saknas längre bak i munnen så kan det också ge upphov till ojämnheter som påverkar bettet. Hos en estetisk tandläkare kan du diskutera hur ett hål kan ersättas av en tand. Helheten är viktig och då flera tänder sitter ojämnt eller saknas så går det faktiskt att skapa en helt ny form baserad på dina önskningar och det ursprungliga utseendet på din tandrad. Det är inte en så komplicerad procedur som man kan tro och de flesta har råd att unna sig en komplett tandrad som ser bra ut och ger ett bett som är reglerat för bästa komfort.

En annan vanlig åkomma är att det uppstår små sprickor i tänderna. Dessa blir särskilt synliga av missfärgningar. Om du har sprickor på framsidan av tänderna där det verkligen syns så kan en estetisk tandläkare lägga på tunna lager av porslinsfasad som gör att din tand ser hel ut igen på ett naturligt sätt. Idag är tekniken för lagning av tänder så pass framskriden att sprickor och ojämnheter kan fixas utan att man sedan ser lagningen. Man kan även använda sig av metoder för att täcka fula lagningar som syns då du pratar och skrattar. Ibland kan en tand vara avskavd så att det uppstår hål mellan tänder och det här är något som går att fixa med professionella lagningar hos en estetisk tandläkare. Med hjälp av avtryck så formas en krona som sedan kommer att ersätta en stor del av tanden. Resultatet blir snyggt och naturligt.

Ett porslinsinlägg görs ofta när en tand är så destruerad att det inte är hållbart att laga med komposit, (plast.). Om tandens ”väggar” finns kvar kan man då borra bort den förstörda vävnaden för att sedan ta ett avtryck på tanden. Avtrycket skickas sedan till tandteknikern som framställer ett inlägg. Inlägget cementeras sedan i tandens urgröpning. Man använder också porslinsinlägg för att ersätta missprydande amalgamfyllningar.

Att problem med tänder kan leda till psykologiska problem är väl känt. Den som lider av missfärgningar eller en ojämn tandrad med hål i vet hur det känns när det ska radas upp till fotografering och sägas omelett. Vissa kan känna sig så störda av fula tänder att det blir till en fixering som gör att det blir svårt att prata, le och skratta som vanligt. Det här är något som man ska ta på allvar och inte avfärda som kosmetiskt trams. I en värld där vi förväntas vara snygga och fräscha även om vi gått i pension så kan sneda och missfärgade tänder upplevas som ett hinder. Med oss kan du alltid diskutera utseendet på dina tänder, Du får alltid individuellt anpassade råd. Estetisk behandling kan vara allt från att laga småhål, byta gamla fyllningar, till att göra porslinsfasader i framtandsregionen eller göra tandimplantat och blekning.

Vi erbjuder följande tjänster